Installera nätverk i huset

I egenskap av proffs på nätverksinstallationer får vi ofta frågor om hur man göra för att installera nätverk i huset. Detta kan vi hjälpa till med om du tycker att det låter svårt och besvärligt att få bukt med dina WiFi-problem? Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender längre ner på sidan.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Bra villkor när du anlitar en nätverkstekniker från oss
- Vi erbjuder kostnadsfria besök hos dig och felsöker gratis ditt företagsnätverk eller hemnätverk.
- Du får ett fast pris att tacka ja eller nej till, tackar du nej behöver du inte betala något. Tackar du ja nyinstallerar eller optimerar vi ditt nätverk & WiFi direkt på plats, då vi alltid har med all eventuell utrustning.
 
Boka tid med en nätverkstekniker via knappen nedan


 
Om du är tekniskt lagd kan du även följa våra råd nedan för att på egen hand installera nätverk i huset.
 

Informationsfilm om hur vi kan hjälpa dig installera WiFi i huset

 

Steg 1: Planera för att installera nätverk i huset

Innan du börjar införskaffa utrustning till dra nätverk i din villa, bör du först fastställa vilken utrustning du faktiskt behöver och vad du vill åstadkomma med ditt hemmanätverk.
 
installera nätverk i huset
 
Börja därför med att ställa dig själv följande frågor:
● Hur ser huset ut och vilka ytor ska ha tillgång till internet? Ska nätverket endast vara tillgängligt inomhus eller ska det även användas i trädgården?
● Ska du installera ett nätverk i huset som är trådlöst eller trådat? De flesta moderna enheter kan ansluta via WiFi, men om du ska streama video eller gamea kan en trådad uppkoppling vara att föredra.
● Hur många enheter ska anslutas till nätverket?
● Behövs en VPN-anslutning?
● Ska nätverket ha stöd för PoE-enheter, d.v.s. enheter som strömförs via ethernet (t.ex. IP-kameror och accesspunkter)?

När du har tagit hänsyn till ovanstående punkter, kan du börja planera för att installera ett nätverk i huset. Du bör tänka långsiktigt och planera för att nätverket ska användas under de kommande tre till tio åren. Eftersom allt fler enheter idag kräver en internetuppkoppling och de flesta av dessa använder sig av trådlös teknik, kan det vara viktigt med bra trådlös täckning. Detta gäller särskilt om du vill använda smarta produkter i ditt hem. Om så är fallet, bör du installera ett trådlöst nätverk.

Vi är skickliga på att planera och sätta upp trådlösa nätverk. För hjälp med att installera nätverk i huset kan du därför vända dig till oss!

 

Steg 2: Välj rätt router när du ska installera nätverk i huset

Det första du ska göra i nästa steg är att välja en bra nätverksrouter. Ibland kan din internetleverantör förse dig med en sådan, men ofta behöver du införskaffa en på egen hand då de internetleverantörerna skickar ut ofta är undermåliga. Med hjälp av en router kan du dels öka säkerheten i ditt hemmanätverk, och du får även tillgång till ytterligare funktionalitet. Med hjälp av en WiFi-router kan du även förse ditt hem med trådlös internetuppkoppling.

Det du bör tänka på när du väljer router är att välja en enhet som är enkel att hantera, har kapacitet för en hög hastighet och har stöd för QoS. Du behöver dock inte oroa dig alltför mycket över routerns trådlösa prestanda ‐ en router har sällan en särskilt god sådan. För att få bra trådlös täckning bör du därför installera ett nätverk i huset som använder sig av accesspunkter för att förstärka och utöka den trådlösa signalen.

Accesspunkterna bör anslutas till routern med nätverkskabel för optimal prestanda. Många accesspunkter kan förvisso anslutas trådlöst, men då trådlösa anslutningar inte är lika stabila och snabba som trådade sådana, är en trådad anslutning mellan din router och dina accesspunkter att föredra.

 

Steg 3: Installera din nätverksutrustning

När du har planerat för ditt nätverk och införskaffat utrustning till detta, är det dags att installera din nätverksutrustning. Som vi nämnt ovan, bör du alltid när du ska installera nätverk i huset överväga att sätta upp accesspunkter för att förlänga ett trådlöst nätverk. Accesspunkter är nämligen helt överlägsna andra lösningar för detta ändamål, såsom externa antenner och WiFi-extenders. Accesspunkterna bör du dessutom ansluta till din router via kabel för att kringgå de begränsningar som en trådlös anslutning medför till en accesspunkt.

 

Den optimala platsen för en accesspunkt

Placeringen av dina accesspunkter är förstås väldigt viktig. Genom att placera dessa på en optimal plats kan du få en riktigt bra trådlös täckning, medan täckningen kan bli ordentligt lidande om placeringen inte är lika bra. Titta gärna på planlösningen i din bostad för att ta reda på vilken som är den optimala placeringen.

Du bör inte begränsa dina accesspunkters räckvidd genom att placera dem för långt ifrån dina enheter när du ska installera nätverk i huset. Accesspunkterna bör inte heller begränsas av väggar och andra föremål som kan störa och försvaga deras signal. Allra helst bör du placera en accesspunkt i det rum som de flesta av dina trådlösa enheter vanligtvis används. På så vis får du en bra uppkoppling med utmärkt prestanda.

Om du vill ha hjälp med att ta reda på hur många accesspunkter du behöver och var i ditt hus som detta bör placeras, kan du med fördel kontakta oss. Vi är duktiga på att planera trådlösa nätverk och har lång erfarenhet av att göra detta. Genom att anlita oss kan du bespara dig själv mycket möda och stort besvär.

 

Steg 4: Håll din nätverksutrustning uppdaterad

När du har installerat all nätverksutrustning är det viktigt att du håller denna uppdaterad. Nätverksutrustning som inte har uppdaterats på länge utgör nämligen en säkerhetsrisk. Att skapa ett väl presterande och hållbart nätverk är inte ett engångsjobb utan ett löpande arbete som kräver visst underhåll.

 

Ta hjälp av Min Datorsupport med att installera nätverk i huset

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet.

 

Vi får toppbetyg av våra kunder

Vi är stolta över att ha fått kundbetyget 4,8 av 5,0 i över 100 st oberoende rekommendationer från Reco.

 

 

Boka en tid med oss nedan:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.


 
 

Krångligt?

Ring eller mejla oss istället.

 

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se