Idag finns det mycket information att få vad gäller State Drives, eller SSD-enheter, denna typ av enhet har fullkomligt tagit över marknaden och i nya datorer som släpps idag har de flesta enheter en SSD under huven. Gör du som många andra och undrar vad de handlar om och de är rätt val för dig? Denna artikel är till för att hjälpa dig förstå fördelarna av att byta från HDD (vanlig hårddisk) till SSD disk.

En vanlig hårddisk eller standard hårddisk drivs med hjälp av rörliga delar eller komponenter där enheten använder stora mängder energi. På detta sätt begränsas datorns prestanda hastighet, detta innebär också att en hel del rörliga delar i enheten lätt kan ta skada. Solid State Drives använder mikrochips för att lagra information samt stabila och hållbara minneschips och har inga rörliga delar som gör att risken för att enheten ska skadas minimeras. En annan fördel är att SSD disken använder sig av mindre ström, är extremt hållbara i jämförelse med en HDD, och är mycket tyst och ger avsevärt bättre prestanda.

Fördelar med en SSD disk

Nedan har vi tagit fram några punkter som visar fördelarna med att välja en SSD disk framför en HDD disk.

Du får en mera pålitlig enhet

Utformningen av en SSD använder inte diskar eller har rörliga delar, vilket leder till att enheten inte riskerar att få problem med mekaniska delar som inte fungerar. Ju längre tid en vanlig hårddisk används desto mer sannolikt är det att den snabbt snurrande skivan kan hamna snett eller en del i mekanismen kommer att sluta fungera.

Klarar det mesta vad gäller temperatur, vibrationer och annat

Som vi har nämnt innan så finns det inte några rörliga delar eller skivor som spinner vid höga hastigheter, vilket är fallet i en HDD. En SSD jobbar betydligt säkrare och du behöver inte oroa dig för vibrationer och stötar.

SSD – När du vill ha snabbare dataöverföring

När du slår på datorn eller öppnar ett program, är väntetiden som du upplever orsakad av hårddisken som behöver hitta och identifiera de nödvändiga filerna som behövs. Byt hårddisk eftersom att en SSD är byggd utan rörliga delar, blir resultatet att data överförs mycket snabbare än med en vanlig HDD hårddisk. Det är ofta här som det går spara in laddningstid, alltså den tid som datorn tar på sig från det att du har startat datorn till att du faktiskt kan börja använda den och surfa runt från skrivbordet. Med en SSD ser du till att denna uppstartnings tid krymper avsevärt jämfört med HDD.

SSD ger en lägre strömförbrukning:

SSD förbrukar ungefär hälften av vad en vanlig traditionell HDD gör. Detta skapar mindre belastning på datorn och förlänger batteritiden för t.ex. bärbara datorer.

Du får en enhet som producerar mindre värme:

Eftersom en SSD inte har några rörliga delar alls, producerar SSD enheten mindre värme, i själva verket omkring 20 % mindre än en HDD. Detta innebär att alla komponenter i datorn är mindre känsliga för värmerelaterade skador. Det innebär också att mindre kylfläktar krävs, vilket minskar strömkraven för hela systemet.

Plötsligt är allting vändigt tyst och snabbt:

Med frånvaron av rörliga delar, producerar en SSD inget surrande ljud eller oljud överhuvudtaget.

Byt hårddisk då SSD helt enkelt har bättre hållbarhet och prestanda. Du kan dock behöva betala mer för en SSD disk idag jämfört med en HDD. Vad vi vet sedan tidigare när det kommer till teknik är att för varje år som går reduceras priset och SSD disken är inget undantag. Den har funnits på marknaden ett tag och priset fortsätter att falla. Det är dock redan billigare att byta till en SSD än att köpa en ny dator.

Vill du ha hjälp med att byta hårddisk till en SSD för din dator. Boka Dataservice nedan.

bokatid

Krångligt att boka tid?

Ring eller mejla oss istället och få hjälp med datorservice.