Förläng WiFi räckvidd - med enkla metoder

Det finns ett flertal enkla metoder som du kan använda för att förlänga WiFi räckvidden. Alla dessa metoder faller vanligtvis i någon av ett fåtal kategorier. Här kommer vi gå igenom dessa och ge dig den information du behöver för att själv fatta ett välgrundat beslut.

Värt att notera innan vi går igenom de olika metoderna är att nätverksutrustning är en produktkategori där man generellt sett får vad man betalar för. Därför kan det vara värt att lägga några kronor extra på lite bättre utrustning.

Det vi alltid rekommendera när du vill förlänga ditt WiFis räckvidd är att du drar nätverkskabel från din router till ett antal accesspunkter. Trådlösa förlängningar av nätverket har nämligen en tendens att vara ostabila.

Du som känner dig osäker på det praktiska med att förläng WiFi räckvidd i ditt trådlösa nätverk gör bäst i att konsultera en nätverkstekniker hos oss på Min Datorsupport. Vi är experter på nätverkslösningar och du kan naturligtvis få hjälp av oss med den här biten. Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

 
boka tid
 

Bra villkor när du anlitar oss för hjälp med att förstärka ditt WiFis räckvidd

- Vi erbjuder kostnadsfria besök hos dig och felsöker gratis ditt företagsnätverk eller hemnätverk.
- Du får ett fast pris att tacka ja eller nej till, tackar du nej behöver du inte betala något. Tackar du ja, nyinstallerar eller optimerar vi ditt nätverk & WiFi direkt på plats, då vi alltid har med oss all utrustning.
 

Informationsfilm om hur vi kan hjälpa dig förlänga WiFi räckvidden

 
Boka tid via knappen nedan och få hjälp att förlänga WiFi räckvidden


 

 

Förläng WiFi räckvidd - Använd en annan antenn

Om du har ett trådlöst nätverk som använder sig av ett äldre protokoll (802.11B/GN), kan du utöka dess räckvidd genom att införskaffa en bättre antenn till din router. För flera år sedan var detta ett populärt tillvägagångssätt. På den tiden hade trådlösa routrar anslutningar genom vilka man kunde skruva på och av antenner.

Detta är än idag gångbart i vissa fall, men det har blivit en allt mer sällsynt metod då bättre alternativ idag finns på marknaden. Många av dagens WiFi-routrar har inbyggda antenner som av olika anledningar inte kan bytas ut. Det är också så att många moderna och kommande WiFi-standarder använder sig av mer avancerade tekniker som inte kräver större och mer kraftfulla antenner för att ge önskad effekt.

Detta är alltså inte en metod som vi rekommenderar, utan vi nämner den endast för sakens skull. Vi vill förklara för alla som läser denna artikel att metoden inte längre är särskilt användbar. Som tur är finns det numera bättre sätt på vilka du kan förlänga WiFi räckvidden.

 

WiFi-repeater

En WiFi-repeater är den kanske allra vanligast använda produkten när det kommer till att utöka räckvidden i ett trådlöst nätverk. Det är en populär metod eftersom den är enklast och billigast. För användare med mindre nätverk är inte heller dess nackdelar lika påtagliga.

Faktum är dock att en repeater dessvärre är det sämsta tillgängliga alternativet för att förlänga ett WiFis räckvidd. Dessa är några av de främsta anledningarna till att vi inte rekommenderar att du använder en repeater:
● Genom att installera en repeater lägger du till ytterligare en sårbarhet i ditt nätverk, även om den kan förlänga WiFi räckvidden. Repeatern kan agera fritt inom ditt nätverk och sända sin egen signal. Om enheten inte är säkrad, utgör den en stor säkerhetsrisk för nätverket. Situationen kan närmast liknas vid att du lägger nyckeln till din bostad under en sten utanför ytterdörren.
● Repeatern sänder sin egen signal och kan därför störa signalen från din router.
● Användningen av en repeater ökar svarstiden i ditt nätverk och begränsar den hastighet med vilken anslutna enheter kan surfa och streama. Till och med enheter som är direkt anslutna till din router drabbas av detta.
● Din repeater är sannolikt mindre kraftfull än din router när det kommer till hårdvaran.
● En repeater ger en instabil uppkoppling till nätverket och inget vi rekommenderar när du vill få bättre WiFi hemma eller på kontoret. Vi rekommenderar därför att du istället sätter upp ett antal accesspunkter som du kablar till din router. På så sätt får du en mer stabil och snabbare anslutning.

 

Accesspunkter

Accesspunkter är den allra bästa nätverksutrustningen när du vill förlänga WiFi räckvidden och få ett bättre trådlöst WiFi hemma eller på kontoret. Du kan installera flera sådana enheter och låter dem samverka som ett enat system. Allt annat än användning av accesspunkter med nätverkskabel dragen mellan dessa och din router innebär en kompromiss.

Det finns goda skäl till att man på företag inte använder sig av repeatrar utan istället av accesspunkter. Detta har blivit branschstandard eftersom det ger dig den mest stabila, snabbaste och skalbara lösningen. Som vi nämnt ovan, är det viktigt att du drar nätverkskabel till själva accesspunkterna. Ofta räcker det med 2-3 accesspunkter för att ge god täckning i en hel bostad.

Om du bygger ett nytt nätverk i hemmet, är det en uppenbar lösning att förlänga WiFi räckvidden på detta vis. Såvida du inte av någon anledning är väldigt begränsad när det kommer till möjligheterna att dra kablar i ditt hem, är detta den bästa och mest hållbara lösningen för god WiFi-täckning. Du behöver bara göra kabeldragningen en gång för att under en lång tid framöver dra nytta av denna, även om du framöver skulle komma att byta ut viss hårdvara.
 

Förläng wifi räckvidd - Vi hjälper dig

För att få hjälp med planeringen av ditt nätverk, placeringen av accesspunkter och dragningen av nätverkskabel, kan du såklart ta kontakt med oss. Vi hjälper gärna till med att förbättra ditt WiFi! Detta är en av flera anledningar till att vi har ett kundbetyg på 4,8 av 5,0 i Stockholms län.

 

Boka en tid med oss nedan:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.


 
 

Krångligt?

Ring eller mejla oss istället.

 

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se