Så väljer du rätt laddbox för ditt behov
När du ska installera en laddbox hemma eller på företaget är det viktigt att du väljer rätt produkt för ditt behov. Du kan med fördel rådgöra med oss för att få hjälp att välja den optimala produkten utifrån dina förutsättningar och preferenser. Nedan kan du läsa dig till vilka faktorer som är viktiga att ha i åtanke när du gör ditt val.
Typ 1-laddkontakt eller typ 2-laddkontakt
Det finns två olika sorters laddboxar med olika egenskaper som du kan välja mellan att skaffa. Dessa kallas för typ 1 och typ 2. Detta har betydelse då du bör installera en laddbox som är kompatibel med ladduttaget på din bil.
Typ 1 var den allra första sortens laddkontakt som lanserades på marknaden. Dagens moderna elbilar använder sällan denna variant. Det finns dock ett undantag här när det kommer till vissa bilmärken från Asien.
Typ 2 är den variant som numera är standard i hela EU. Om din elbil eller laddhybrid är tillverkad under de senaste åren har den sannolikt denna sorts ladduttag.
Effekt
En annan faktor som du behöver ha i åtanke är vilken effekt laddboxen har. Denna anges i kilowatt (kW). Ju högre siffra desto mer effekt kan din laddbox uppnå. En begränsande faktor att ta hänsyn till när du ska installera laddbox är hur stark effekt som kan användas i fastigheten. Det som avgör detta är din huvudsäkring. Ju starkare effekt som kan skapas av laddboxen desto fortare laddas ditt elfordon.
Det är bilens batteri som är den begränsande faktorn för hur snabbt du kan ladda din elbil eller laddhybrid. Ponera till exempel att ditt val står mellan två laddboxar: en på 3,7 kW och en på 11 kW. Då blir din bilmodell den faktor som avgör beslutet. Detta då det är bilbatteriets storlek som avgör hur fort det går att ladda fordonet. Alla elbilar kan laddas med bägge dessa effekter men det är dock inte alla bilar som kan nyttja den högre laddstyrkan. Generellt sett klarar laddhybrider “bara” 3,7 kW medan rena elbilar vanligtvis kan utnyttja även 11 kW.
En laddbox på 3,7 kW kan ladda en elbil med ungefär två mil i timmen. Samtidigt kan du ladda ungefär sex mil i timmen om laddboxen har en effekt på 11 kW.
Huvudsäkring
En vanlig svensk villa har ofta en huvudsäkring på mellan 16-25 Ampere (A). Genomsnittet ligger på omkring 20 A. De allra flesta laddboxar för privat bruk kräver att huvudsäkringen klarar åtminstone 16 A. Detta är egentligen absolut minimum för en laddbox på 3,7 kW. Därför bör din huvudsäkring med fördel vara på 20 A för att kunna hantera såväl laddboxen som den övriga elektroniken i bostaden.
Lastbalansering
En bra lösning för att slippa uppgradera huvudsäkringen är att installera en laddbox med lastbalansering. Den dynamiska lastbalanseringen gör att laddboxens elförbrukning anpassas utifrån den övriga elförbrukningen i hushållet. Till exempel kan bilen då laddas långsammare på eftermiddagen och kvällen men fortare på natten.
En stor fördel med detta är att ingen propp kommer behöva gå på grund av laddningen av ditt elfordon. Detta då strömförbrukningen ständigt optimeras av laddboxen. Därför kallas denna funktion ibland för effektvakt.
Generellt sett är lastbalansering ett tillval som kan köpas till när du väljer att installera en laddbox via en leverantör som oss. Därför kostar denna funktion lite extra. Vissa laddboxar har dock funktionen som standard. Klicka här för att se vilka laddboxar som har detta, finns det inte inbyggt kan du lägga till det när du gör en beställning av oss.