CryptoLocker är en infektion även känd som utpressningsprogram som låser din datorskärm.

 
CryptoLocker distribueras av en Trojan:Win32/Crilock. En Trojansk Häst som till skillnad från andra utpressningsprogram vi känner till inte försöker övertyga dig om att du begått ett allvarligt brott för att få dig till att betala en lösensumma. CryptoLocker påstår att din dator är låst och dina filer krypterade och för att återställa åtkomsten av ditt skrivbord måste du betala 100 dollar eller 100 Euro via MoneyPak, Ukash eller annat tillämpbart alternativt betalsystem. Istället för att betala lösensumman bör du låsa upp din PC och ta bort CryptoLocker på en gång.

Då infektionen distribueras av Trojaner är det mycket troligt att din dator har infekterats innan låsningen inträffade. Trojaner tar sig in i de utsatta systemen i hemlighet och de ger sig inte till känna förrän det är för sent för dig. För att kunna undvika farliga infektioner som CryptoLocker är det viktigt att utföra regelbundna system-skanningar med hjälp av pålitliga antimalware-program och stoppa hoten i de första stadierna av infektionen. Annars kan du behöva handskas med de irriterande konsekvenserna som i CryptoLockers fall betyder låsning av skärmen och krypterade filer.

Tyvärr är påståendet från CryptoLocker sant om att programmet har krypterat dina filer i din dator. Enligt forskning som gjorts av säkerhetsspecialister kan detta utpressningsprogram kryptera vilka filer som helst med följande filändelser i din hårddisk som *.jpg, *.dng, *.3fr, *.arw, *.srf, *.sr2, *.bay, *.crw, *.cr2, *.dcr, *.kdc, *.erf, *.mef, *.mrw, *.nef, *.nrw, *.orf, *.raf, *.raw, *.rwl, *.rw2 och så vidare. Om dina filer krypteras kommer du troligen att behöva återställa dem från din backup. Detta bevisar endast hur viktigt det är att ha en backup-kopia på dina filer i en extern hårddisk eller en One drive.

Även om du överför den begärda summan via ett alternativt betalsystem är det inte säkert att din dator låses upp. CryptoLocker försöker stressa dig genom att endast ge dig 72 timmar för att betala. Oavsett så bör du inte falla offer för dessa hot då inget gott kommer från att spendera pengar på CryptoLocker.

 
 
 

Vill du ha Datorhjälp kring Cryptolocker? Vi hjälper dig att ta bort det och återskapa filer från backup. Boka en kostnadsfri konsultation med en IT-Tekniker direkt på plats hemma hos dig som privatperson eller företagare.

 

Boka tid via länken nedan

Klicka här för att boka tid
 

Krångligt att boka tid för att städa datorn på virus mm?

Ring eller mejla oss och få hjälp kring Cryptolocker:

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se