microsoft bedragare

Varning för Microsoft Bedragare via telefon

Har du blivit uppringd av någon som påstår sig arbeta för Microsoft och vill hjälpa dig med din med fel på din dator? Då har du troligen varit utsatt för ett bedrägeriförsök av en microsoft bedragare.

Under flera år har engelskspråkiga personer ringt upp dem och sagt sig representera Microsoft. Personerna påstår att de tillhör supportavdelningen och kan assistera med uppdateringar eller ta bort skadliga virus. För att kunna göra det behöver de tillgång till koder och kontouppgifter säger de till de som de ringer.

I ett blogginlägg gick Microsoft nyligen ut och informerade om att det är microsoft bedragare som ringer.

“Vi på Microsoft ringer aldrig upp dig i supportärenden om du inte ringt upp oss först. I vår kontakt med dig ber vi aldrig om personliga uppgifter såsom lösenord eller koder. Vi uppmanar dig heller aldrig att föra över pengar till ett konto. Om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök uppmanar vi dig att göra en polisanmälan”, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef i ett uttalande.”

Microsoft tipsar om följande saker om man blir uppringd av microsoft bedragare:

1. Lägg på luren.
2. Låt bli att svara om de ringer igen, alternativt be om namn och telefonnummer – då lägger de på.
3. Anmäl händelsen till polisen på 114 14.
Om man har följt bedragarnas instruktioner och lämnat ut uppgifter uppmanas man söka igenom datorn med gratisprogrammet Microsoft Safety Scanner. Men i många fall går det inte längre komma in i Windows och en ominstallation av datorn är nödvändig. Enligt Microsoft bör man även ändra lösenord till sina mejlkonton samt banktjänster. Det kan även vara bra att kontakta sin bank eller kreditkortsföretag för att be om hjälp. Även här bör man polisanmäla händelsen.

Hur kan du skydda dig mot microsoft bedragare och bedrägerier i allmänhet?

Först och främst, var skeptisk. Om något är för bra för att vara sant så är det oftast det och om du är det minsta misstänksam, ta själv kontakt med de företag som erbjuder eventuella tjänster. Här följer några allmänna råd:

  • Se till att automatiska uppdateringar är påslaget i datorn och installera säkerhetsuppdateringar regelbundet.
  • Använd ett starkt lösenord och ändra det regelbundet.
  • Kontrollera att brandväggen är aktiverad och att du har ett uppdaterat antivirusprogram installerat. Ett gammalt antivirusprogram är nästan lika illa som inget alls. Microsoft Security Essentials (Windows Defender) är ett kostnadsfritt antivirusprogram och kan laddas ner.
  • Klicka aldrig på några länkar i e-postmeddelanden som kommer från okända avsändare.
  • Bedrägeriförsök i Microsofts namn
  • Någon från Microsofts tekniska support ringer för att åtgärda din dator
  • Du har vunnit i ”Microsoft-lotteriet”
  • Microsoft “behöver din kortinformation för att kontrollera att du har ett giltigt exemplar av Windows”
  • “Microsoft” skickar oombedda e-postmeddelanden med bifogade säkerhetsuppdateringar

Fått Dator problem av en microsoft bedragare?

Vi hjälper återställa din dator och säkerställa så att det inte finns några kryphål in i din dator längre. Boka tid för ett besök för dig som privatperson eller företagare nedan.

bokatid

Krångligt att boka tid?

Ring eller mejla oss istället.

08 400 117 26

Kontakt@mindatorsupport.se