Datornätverk

Likt många privata hushåll har installerat egna datornätverk, använder sig företag och andra organisationer även de sig av datornätverk i sin dagliga verksamhet. Datornätverk för företag och privatpersoner bygger i mångt och mycket på samma underliggande tekniker. Företagsnätverk (särskilt de på större företagen) har dock fler funktioner och användningsområden, för att inte nämna högre säkerhet och stabilitet.
Tycker du att det låter svårt och besvärligt att få bukt med dina nätverksproblem? Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vårt interaktiva bokningskalendersystem nedan.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

 
boka tid
 
Bra villkor när du anlitar oss för hjälp med ditt datornätverk
- Vi erbjuder kostnadsfria besök hos dig och felsöker gratis ditt företagsnätverk eller hemnätverk.
- Du får ett fast pris att tacka ja eller nej till, tackar du nej behöver du inte betala något. Tackar du ja nyinstallerar eller optimerar vi ditt nätverk & WiFi direkt på plats, då vi alltid har med all eventuell utrustning.
 

Informationsfilm om hur vi hjälper dig med ditt datornätverk

 
Boka tid för hjälp med ditt datornätverk via knappen nedan

 

Datornätverk företag - Design

Nätverk för privatpersoner och mindre företag består vanligtvis av ett eller två lokala nätverk (LAN), där respektive LAN styrs av en egen nätverksrouter. Mer komplicerad än så här är generellt sett inte de datornätverk som mindre företag och privatperson använder.

I takt med att företaget växer, expanderar dock även nätverkets design och får ett växande antal lokala nätverk. Företag som är belägna i fler än en byggnad sätter ofta upp anslutningar mellan sina kontorsbyggnader, eller ett Wide Area Network (WAN) när företaget är beläget i flera städer eller länder.

Idag möjliggör företag i allt högre utsträckning trådlös åtkomst till sina lokala nätverk via WiFi. Större företag tenderar dock att ha trådade nätverk med högre prestanda och kapacitet.
datornätverk företag

 

Säkerhet i datornätverk för företag

Företag hanterar ofta värdefull data, vilket gör att säkerheten i företagets nätverk är väldigt viktig. Företag som är medvetna om sin säkerhet vidtar ofta extra åtgärder för att skydda sina nätverk utöver de åtgärder som privatpersoner vidtar i sina hemmanätverk.

För att förhindra otillbörlig användning av ett datornätverk för företag, kan nätverksteknikern implementera centraliserade inloggningssystem. Dessa system kräver att nätverkets användare autentiserar sig genom att ange ett lösenord som sedan kontrolleras mot nätverkets databas över lösenord. Det kan också vara så att nätverket kontrollerar enhetens konfigurering av hårdvara och mjukvara för att säkerställa att enheten har rätt att ansluta till nätverket.

Det är vida känt att vissa användare i företagsnätverk tenderar att fatta dåliga beslut när det kommer till användning av lösenord. Till exempel använder många användare sig av lösenord i stil med “lösenord1” och liknande. För att skydda företagets datornätverk kan man därför sätta upp regler för lösenord som nätverkets användare behöver följa. I datornätverk för företag är det även vanligt att man använder sig av lösenord som löper ut med regelbundna mellanrum, vilket tvingar användarna att skapa nya lösenord och därmed ökar säkerheten i nätverket.

Företag sätter ofta även upp ett trådlöst nätverk för gäster som företagets besökare hänvisas till att använda. Genom ett gästnätverk får besökarna tillgång till internet och grundläggande funktioner i nätverket utan att få åtkomst till företagets servrar eller annan skyddad data.

Ytterligare system kan implementeras i ett datornätverk för företag för att ytterligare höja säkerhetsnivån. Till exempel kan ett nätverksbaserat backupsystem per automatik skapa regelbundna backuper och arkivera viktig företagsdata från företagets servrar och enheter. Vissa företag tvingar sina anställda att ansluta till det interna trådlösa nätverket via ett virtuellt privat nätverk (VPN), för att förhindra att data trådlöst läcker ut till obehöriga användare som kan tänkas lyssna av nätverket och “sniffa” upp datapaket i detta.
 

Datornätverk för företag anslutna till internet

De flesta företag låter sina anställda få tillgång till internet via företagets nätverk. Vissa installerar program som blockerar åtkomst till vissa webbsajter eller domäner. Dessa filtreringssystem använder sig av en databas innehållande domännamn, webbadresser och sökord som anses strida mot företagets policy för tillåten internetanvändning. Ofta rör det sig om spelsajter eller webbplatser med pornografiskt material som blockeras, men många företag blockerar även sociala medieplattformar och vissa nyhetssajter.

Även vissa routrar för konsumentbruk har stöd för blockering av innehåll på nätet, men i datornätverk för företag används ofta mer kraftfulla och kostsamma lösningar för filtrering av innehåll.

Ibland möjliggör företag för sina anställda att logga in på företagets nätverk hemifrån eller från andra platser. Detta möjliggörs med hjälp av fjärråtkomst via ett virtuellt privat nätverk (VPN).

Jämfört med ett hemmanätverk har datornätverk för företag ofta en betydligt högre utgående datavolym i form av information som laddas upp på internet och överföringar av data till diverse webbplatser. Det är inte ovanligt att internetleverantörer tillhandahåller lösningar för privatpersoner där man som kund erbjuds en högre nedladdningshastighet än uppladdningshastighet. Av nämnd anledning är det dock vanligare att internetleverantörer som riktar sig till företag erbjuder en omvänd lösning, där fokus ligger på uppladdningshastigheten.
 

Intranät och extranät

Företag kan sätta upp interna webbservrar för delning av hemlig affärsinformation. Denna information har endast företagets anställda tillgång till. Det är även möjligt att kombinera ett intranät med andra system såsom system för direktmeddelanden och andra kommunikationssystem. Dessa system utgör tillsammans företagets intranät. Till skillnad från de kommunikations- och webbtjänster som finns tillgängliga för allmänheten, är intranätets tjänster endast tillgängliga för anställda som är inloggade på företagets datornätverk.

I avancerade datornätverk för företag är det också möjligt att dela viss data mellan flera företag. Dessa nätverk kallas ibland för extranät och ger nätverkets användare åtkomst till skyddade webbplatser.

Intranät och extranät är ytterligare två exempel på datornätverk för företag.
 

Få hjälp med ditt företags datornätverk

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med ditt krånglande nätverk för ditt företag. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar större nätverk, och vi erbjuder en kostnadsfri nätverksanalys i samband med första mötet. Detta är en av flera anledningar till att vi har ett kundbetyg på 4,8 av 5,0 i Stockholms län.

 

Boka tid för en genomgång av ditt företagsnätverk nedan:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.


 

Krångligt?

Ring eller mejla oss istället.

 

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se