Nätverk: Nätverksanalys av datornätverk

Det är lätt hänt att man tror att det är routerns fel när internetuppkopplingen är långsam eller tappas, eller när det finns ytor i bostaden eller på kontoret som det trådlösa nätverket inte täcker. Ofta är det dock inte modellen på din router som är problemet utan snarare andra faktorer såsom var den är placerad. (Men det kan även bero på din router om den är gammal eller av lägre prisklass)

I takt med att vi i allt högre utsträckning streamar video och ansluter olika slags enheter till internet, blir det allt tydligare och mer frustrerande när nätverket strular. Enligt det amerikanska konsultbolaget Gartner kommer närmare 20 miljarder internetuppkopplade enheter att användas runtom i världen år 2020, vilket är cirka 2,5 gånger fler enheter än 2017.

Om du upplever problem med ditt nätverk i din nätverksanalys kan optimering vara en lösningen. Här delar vi med oss av några enkla åtgärder som du kan vidta för att optimera ditt datornätverk.
Tycker du att det låter svårt och besvärligt att få bukt med dina WiFi-problem? Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender längre ner på sidan.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Bra villkor när du anlitar en nätverkstekniker från oss för en nätverksanalys av ditt nätverk & WiFi
- Vi erbjuder kostnadsfria besök hos dig och felsöker gratis ditt företagsnätverk eller hemnätverk.
- Du får ett fast pris att tacka ja eller nej till, tackar du nej behöver du inte betala något. Tackar du ja nyinstallerar eller optimerar vi ditt nätverk & WiFi direkt på plats, då vi alltid har med all eventuell utrustning.
 
Boka kostnadsfri nätverksanalys via knappen nedan


 

nätverksanalys

 

Routerns placering är A och O

Avståndet mellan din router och dina enheter har en direkt inverkan på signalstyrkan. Genom att placera routern centralt i bostaden eller på kontoret kan du därmed maximera dess effektivitet.

Detta kan dock vara lättare sagt än gjort. Om det till exempel är så att ditt nätverksuttag är placerat i sovrummet, kan du behöva dra en nätverkskabel därifrån till en mer central plats i din bostad. Detsamma gäller om nätverksuttaget på kontoret är beläget på en avlägsen plats.

Ett annat alternativ är att använda sig av flera accesspunkter. Dessa enheter kommunicerar med varandra och utökar täckningen i ditt nätverk. Även när det kommer till denna typ av enhet är dock placeringen viktig.
 

Justera antennerna för ökad prestanda

Vissa routrar har så många som åtta antenner och dessa är naturligtvis inte placerade på routern av uteslutande estetiska skäl. Genom att justera positionen och vinklingen på antennerna kan du i många fall förbättra prestandan i ditt nätverk.

Tänk på din router som en gammal TV-apparat med antenn. Om det inte gör någon skillnad när du justerar den första antennen, testa att göra detsamma på den andra, därefter den tredje o.s.v. Det finns även appar som du kan ladda ner i mobilen vilka hjälper dig att testa ditt trådlösa nätverk och avgöra om dina justeringar gör någon skillnad. Du kan med fördel ta hjälp av en familjemedlem eller kollega för detta arbete, så slipper du springa fram och tillbaka mellan rummen för att justera antennerna och testa signalstyrkan.

Och även om du kanske inte nödvändigtvis har synliga antenner på din router, innebär det inte att de inte är placerade på insidan av apparaten. För att justera invändiga antenner behöver du helt enkelt rotera routern. Detta kan verka för enkelt för att vara sant, men kan faktiskt göra stor skillnad.
 

Avlägsna hinder som försvagar signalstyrkan

Även om du inte med blotta ögat kan se den WiFi-signal som ger dina enheter internetåtkomst, finns de flesta hinder som kan störa signalen rakt framför dina ögon. Väggar, golv och dörrar är bara tre exempel på saker som befinner sig mellan din enhet och din router och därmed kan påverka signalen. Ju fler hinder desto svagare blir signalen.

En tumregel är att du bör ha en god signalstyrka om du kan se din router från den plats där du använder din enhet. Om du har placerat din router i en byrålåda eller garderob, eller på någon annan plats där den är skymd, bör du flytta den. Om routern är belägen i ett rum med stängd, tjock trädörr, är det en god idé att hålla dörren öppen. På så vis avlägsnar du ett hinder som potentiellt sett kan försvaga signalen.

Även byggnadens material har betydelse. Väggar av sten eller betong försvagar WiFi-signalen mer än väggar av gips eller trä. Även väggarnas tjocklek är en viktig faktor för signalstyrkan. Vatten är en annan faktor som kan blockera signalen, så det är ingen bra idé att placera routern bakom exempelvis ett akvarium.
 

Uppdatera hårdvaran

Om du har testat de tre ovanstående åtgärderna och fortfarande har en svag signal, kan ditt nätverk kräva optimering av mer teknisk karaktär. Detta gäller särskilt om din router har några år på nacken.

Genom att uppdatera routerns firmware kan du ofta förbättra dess prestanda. Detta är även viktigt att göra ur ett rent säkerhetsperspektiv. Hur du ska gå tillväga för att göra detta kan du ta reda på genom att konsultera den manual som medföljde din router. Generellt sett gör du dock som så att du loggar in via ett webbaserat gränssnitt och uppdaterar hårdvaran därigenom.

 

Få hjälp med nätverksanalys och nätverksoptimering

Våra nätverkstekniker på Min Datorsupport kan hjälpa dig med nätverksanalys, att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet. Detta är en av flera anledningar till att vi har ett kundbetyg på 4,8 av 5,0 i Stockholms län.
 

Informationsfilm om hur vi hjälper dig med din nätverksanalys

 

Boka tid för nätverksanalys nedan:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.

 
 

Kostnadsfri offert

Vill du få en offert innan du bokar en tid? Klicka här för att beställa en kostnadsfri offert.

 
 

Bokningsinstruktion i 3 enkla steg:

1. Välj dag och tid i bokningsformuläret nedan, klicka sen på "Fortsätt".
2. Fyll i dina uppgifter, klicka sen på "Boka".
3. Vänta tills bekräftelsesidan visas (5 - 30 sekunder), sen är det klart 🙂

 

 
 


Krångligt?

Ring eller mejla oss istället.

 

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se