Säkra ditt trådlösa nätverk

Säkra ditt trådlösa nätverk – Wifi Support

Säkert Nätverk – Fem tips för att säkra ditt trådlösa nätverk.

1. Ändra standardlösenordet på routern/accesspunkten
Det spelar ingen roll hur bra du har konfigurerat dina säkerhetsinställningar om grannen eller någon illasinnad hacker kan logga in på din router eller accesspunkt. Många routrar/accesspunkter levereras med ett enkelt användarnamn och lösenord. Ändra lösenord direkt och välj ett säkert lösenord som är längre än åtta tecken, gärna tolv tecken. Lösenordet bör bestå av en blandning av stora bokstäver, små bokstäver, siffror och tecken. Använd inte heller samma lösenord för din router som du gör på något annat ställe.

2. Aktivera routerns brandvägg i ditt trådlösa nätverk
De flesta routrar har en inbyggd brandvägg för filtrering av in- och utgående trafik och även om du har aktiverat datorns egen brandvägg ska du även utnyttja routerns inbyggda. Man bör inte endast förlita sig enbart på operativsystemets brandvägg. I alla D-Links routrar är brandväggen aktiverad från start.

3. Slå på WPA-krypteringen i ditt trådlösa nätverk
Det är väldigt viktigt att aktivera kryptering i ditt trådlösa nätverk. Det enklaste alternativet heter WEP och bör inte användas. WPA2 är det säkraste alternativet och stöds i alla D-Links trådlösa routrar. Det väsentliga är att du aktiverar krypteringen med WPA eller WPA2.

4. Göm routerns/accesspunktens identitet (SSID)
Det finns ingen anledning att skylta med ditt trådlösa nätverk för omvärlden. Inaktivera därför det så kallade “ssid broadcast”. Det är onödigt att fresta utomstående att testa ditt nätverk. Risken är inte lika stor att någon ska försöka ta sig in på ditt nätverk om det inte syns.

5. Använd Mac-filtrering för högsta säkerhet i ett trådlöst nätverk
Att använda Mac-filtreringen är ett effektivt sätt att stänga ute illasinnade personer från ditt nätverk. Varje trådlös enhet som till exempel en dator och smartphone har ett nätverkskort som i sin tur har en unik identitet. Genom att ange denna identitet för routern är du säker på att endast dina trådlösa produkter får access till det trådlösa nätverket.

 

Vill du ha hjälp med installera ett nätverk?
Eller hjälp med att förlänga WiFi i ditt hem eller på företaget?

Boka tid för hjälp med ditt trådlösa nätverk nedan:

bokatid

Krångligt att boka tid?

Ring eller mejla oss istället.

08 400 117 26

Kontakt@mindatorsupport.se