stabilt wifi

Stabilt WiFi – Vi hjälper dig

Stabilt WiFi hemma och på kontoret

Längre ner i denna artikel berättar vi vilken nätverksutrustning du ska välja för ett stabilt WiFi. Våra nätverkstekniker får återkommande toppbetyg av våra kunder, när vi hjälpt dem att installera ett stabilt WiFi hemma eller på kontoret.

Ta hjälp av oss och få ett stabilt WiFi

Om du behöver hjälp med att installera ett stabilt WiFi hemma eller på kontoret så hjälper vi dig gärna, boka då en tid nedan.

bokatid

08 400 117 26 (Vi svarar dygnet runt)
Kontakt@mindatorsupport.se

Informationsvideo om hur du får hjälp av oss med att få ett stabilt WiFi

Nätverksutrustning att undvika om du vill ha ett stabilt WiFi

Är du trött på att ena stunden njuta av att kunna spela det allra senaste onlinespelet, ha videostamtal utan avbrott på kontoret eller streama en god film, bara för att i nästa stund knappt kunna ladda en enkel webbsida? Det verkar inte alltid helt enkelt att skapa ett nätverk som har ett optimalt konfigurerat WiFi. Det är dock värt mödan att göra detta – du kommer inte minst att vara dig själv tacksam nästa gång du har en videokonferens på arbetet, streamar film eller spelar spel på nätet.

För att snabba upp hastigheten i ditt nätverk och för att få stabilt WiFi kan du bland annat säkerställa att din routers hårdvara och mjukvara är uppdaterad, att routern är placerad på en lämplig plats och att den bästa möjliga kanalen är vald. Men det finns också så mycket mer du kan göra om du vill ha ett stabilt nätverk och WiFi som täcker en större yta än bara ett rum eller två.

I denna artikel kommer vi att kika närmare på nätverksutrustning som du bör undvika att använda i ditt hem eller på ditt företag, om du vill ha ett snabbt och stabilt WiFi. Vi kommer även att rekommendera annan utrustning som garanterat kommer att råda bot på ett segt WiFi som nedanstående apparatur har för vana att orsaka!

Nackdelar med meshnätverk och varför du får ett ostabilt WiFi med Meshnätverk

Ett meshnätverk är ett nätverk med sammankopplade noder med en router. Dessa samarbetar för att förse dig med god internetuppkoppling över ett större område, någonting som en vanlig router sällan klarar av på egen hand. Ett exempel på meshnätverk är ett nätverk med flera Google WiFi-”puckar”.

Meshnätverk är långt ifrån alltid det rätta valet för den som vill ha ett stabilt WiFi och nätverk. Det finns flera nackdelar med denna typ av utrustning. När det gäller stabiliteten i nätverket är kanske dock den främsta nackdelen det faktum att hastigheten ofta begränsas och du får ett långsamt trådlöst nätverk, samt mikroskopiska ”tapp” i nätverket som gör att exempelvis filmen börjar buffra. Du kan inte förvänta dig att kunna åtnjuta samma höga surfhastigheter överallt i hemmet – den trådlösa signalen blir nämligen svagare ju längre ifrån källan du befinner dig. I ett meshnätverk utgår signalen från en nod och skickas sedan vidare till de andra noderna. Därför är det bästa sättet att få en genomgående hög hastighet i nätverket att använda sig av ett trådat nätverk med riktiga accesspunkter.

Meshnätverk har dessutom vanligtvis färre avancerade inställningar än en helt vanlig router. Detta kan för vissa användare vara något positivt, men det mindre urvalet av inställningar att konfigurera riskerar också att begränsa dina möjligheter att anpassa nätverket utifrån dina behov och preferenser. Risken är stor att du exempelvis inte kan lägga till egna DNS-poster, eller ens sätta upp ett nätverk som kör på såväl 2,4 GHz-bandbredden som på 5 GHz. Du som gillar att pilla på inställningarna kommer med andra ord sannolikt att bli gruvligt besviken om du skulle välja att installera ett meshnätverk. Välj då hellre ett trådat nätverk med riktiga accesspunkter och få mer inställningsmöjligheter och ett stabilt WiFi.

Nackdelar med WiFi-repeaters

En WiFi-repeater (även kallad nätverksförlängare) används för att utöka räckvidden i ett trådlöst nätverk. Detta åstadkoms genom att den befintliga trådlösa signalen förstärks av denna apparat och sedan skickas vidare.

En stor nackdel med WiFi-repeaters är dock det faktum att dessa praktiskt taget halverar den bandbredd som dina enheter får tillgång till. Anledningen till detta är att repeatern tar emot signalen från din router, processar denna och sedan sänder ut samma signal på nytt. Detta gör den i bägge riktningar, d.v.s. till routern och till och från den enhet som du har anslutit till repeatern, detta ger dig ett ostabilt WiFi, istället för ett Stabilt WiFi.

Att en WiFi-repeater halverar den tillgängliga bandbredden i jämförelse med din router låter förstås illa. Det innebär förvisso inte att du inte kan surfa på webben eller kolla mejlen via din repeater, men om du streamar film eller spelar spel på nätet kommer du att märka en stor skillnad. Samma sak gäller om du skickar stora filer eller utför andra aktiviteter som kräver stor bandbredd, samt om du vill ha stabilitet utan ”tapp” i nätverket.

För enastående streamingkvalitet eller upplevelse när du spelar spel online mm. bör du skapa ett mer stabilt nätverk med en större tillgänglig bandbredd. Detta gör du lämpligast genom att installera riktiga accesspunkter, vilka du ansluter till din router med nätverkskabel.

Nackdelar med homeplugs

En homeplug är en adapter som gör det möjligt att utöka täckningen i det trådlösa nätverket via elnätet. Den består vanligtvis av en manick som du ansluter till eluttaget i det rum där internetuppkopplingen behöver förstärkas.

Även denna nätverksutrustning har dock sina bekymmer när du vill få stabilt WiFi för ditt hemmanätverk eller företagsnätverk. Det främsta bekymret med homeplugs är att de kan orsaka störningar med den kortvågiga radiomottagningen. Om du använder dig av en homeplug för att utöka räckvidden i ditt nätverk och WiFi, och du till exempel har en amatörradioentusiast boendes i grannskapet, kan du därför orsaka störningar genom att du sänder på samma frekvens som denne använder i sin hobby. Denna typ av störningar kan orsakas på ett avstånd upp till hundratalet meter. Man har även sett att homeplugs kan störa såväl FM- som DAB-mottagningen.

Homeplug ger inte ett stabilt WiFi som du får med nätverkskabel och accesspunkter

Även om eldragningen i din bostad är utförd på ett utmärkt fackmannamässigt sätt, kan en homeplug aldrig konkurrera med ethernetkabel när det kommer till stabilitet. Med en homeplug färdas alltså ”WiFi-signalen” så att säga via elnätet, men ingen fysisk koppling mellan din dator och din router upprättas, vilket fallet är om du istället använder en ethernetkabel.

En WiFi-anslutning kan aldrig bli 100 % tillförlitlig – det finns alltid en risk för att uppkopplingen tappas till följd av störningar från trådlösa signaler eller hinder, såsom väggar eller möbler, som kommer i vägen för signalen. Likt en vanlig WiFi-router kan dessutom homepluggen bli överhettad och på så vis få nedsatt prestanda. Detta är inte fallet med ethernetkablage.

Även om du i vissa fall teoretiskt sett kan få en internethastighet som, under optimala förhållanden, liknar den som erbjuds av ett trådat nätverk med riktiga accesspunkter, får du inte samma stabilitet med en homeplug som med det sistnämnda alternativet. Om du vill ha ett stabilt WiFi och nätverk till internet behöver du därmed välja nätverksutrustning som ger en högre stabilitet när du utför din nätverksinstallation.

Vi hjälper dig att installera ett stabilt WiFi

Behöver du installationshjälp med att sätta upp ett trådlöst nätverk hemma eller på kontoret? Boka en tid så kommer vi förbi kostnadsfritt och tar fram en offert efter era behov.

bokatid

Krångligt att boka tid?

Ring eller mejla oss istället och få hjälp att få ett stabilt WiFi.

08 400 117 26

Kontakt@mindatorsupport.se