tvåstegsverifiering

Öka säkerheten med Tvåstegsverifiering

Tvåstegsverifiering, även kallat tvåfaktorsverifiering, är ett sätt att bekräfta en användares identitet med hjälp av två olika faktorer snarare än en enda faktor. Ett exempel på detta är bankomater, där det inte räcker att bara stoppa in sitt bankkort i automaten utan kunden även behöver knappa in sin PIN-kod för att kunna ta ut pengar från kontot.

Anledningen till att webbtjänster använder sig av tvåstegsverifiering är för att höja säkerheten och minska risken för att användarnas konton ska kunna hackas. Vid 2-stegsverifiering kan de två faktorerna till exempel vara något av följande:

  • ett fysiskt objekt i användarens ägo, exempelvis ett bankkort, en nyckel, en bankdosa, ett USB-minne eller en mobiltelefon
  • en hemlig kod såsom ett lösenord eller en PIN-kod
  • biometriska data såsom fingeravtryck, ögonavläsning eller röstigenkänning

Tjänster och produkter med stöd för tvåstegsverifiering

Idag är det vanligt att man vid tvåfaktorsverifiering på webben använder sig av ett lösenord i kombination med en mobiltelefon. Du har kanske blivit ombedd av Facebook eller någon annan webbplats att knappa in en sifferkombination som skickats till dig via SMS?

Några andra exempel på tjänster som använder sig av denna metod är Dropbox, Gmail, Twitter och YouTube. Även iOS 9 och nya versioner av OS X använder sig av metoden, men du kan också skydda ditt Microsoft-konto med den eller använda den för att öka säkerheten i mobilappar som till exempel WhatsApp.

Tvåstegsverifiering skyddar din data mot hackare

Risken för att bli hackad är betydligt lägre vid tvåstegsverifiering, då det inte räcker att en potentiell hackare har ditt lösenord. Utan den andra faktorn, i det här fallet din mobiltelefon, kan hackaren inte logga in på ditt konto. Ibland äventyras miljontals användares lösenord till följd av ett hack, men använder du dig av tvåstegsverifiering kan du ändå känna dig ganska säker på att din data är skyddad. Via din PC eller Mac ställer du in tvåstegsverifiering.

Behöver du som privatperson eller företag hjälp med att sätta upp tvåstegsverifiering för att öka säkerheten? Boka en tid med oss nedan!

bokatid

Krångligt att boka tid?

Ring eller mejla oss istället.

08 400 117 26

Kontakt@mindatorsupport.se