Dra nätverk hemma

Du kanske har fått, eller inom kort kommer att få, fiber indraget till din bostad? Eller så har du kanske bestämt dig för att dra om ditt nuvarande nätverk för att optimera hemmanätverket? I denna artikel går vi igenom hur du kan gå tillväga för att dra nätverk hemma. Om du vill överlåta detta arbete till oss på Min Datorsupport, hjälper vi dig gärna med detta.
Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender.
 
boka tid
 

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

 
Bra villkor när du anlitar oss för hjälp med att dra nätverk hemma
- Vi erbjuder kostnadsfria besök hos dig och felsöker gratis ditt företagsnätverk eller hemnätverk.
- Du får ett fast pris att tacka ja eller nej till, tackar du nej behöver du inte betala något. Tackar du ja nyinstallerar eller optimerar vi ditt nätverk & WiFi direkt på plats, då vi alltid har med all eventuell utrustning.
 
 

Informationsfilm om hur vi hjälper dig dra nätverk hemma

 
Boka din tid via knappen nedan


 

 

Ett trådlöst nätverk inte lika snabbt som ett trådat

Innan vi går in mer i detalj på hur du gör för att dra nätverk hemma, kan det vara värt att fastslå att ett trådlöst nätverk aldrig uppnår samma hastighet som ett trådat dito. Även om den trådlösa tekniken fortsätter att utvecklas i en rasande takt, och ständigt blir allt snabbare, kommer den aldrig kunna ge dig samma höga prestanda som du får via en nätverkskabel.

Detta har bland annat att göra med att det tar längre tid att skicka data i luften än via kabel, både när informationen skickas ut och när svaret skickas tillbaka. Dessutom är antalet radiofrekvenser som finns tillgängliga för trådlös kommunikation begränsade. I samband med att du ska dra nätverk hemma kommer du, om du sätter upp ett trådlöst nätverk, upptäcka att konkurrensen om signalstyrkan kan vara hård. Såväl WiFi-anslutna enheter som blåtandsenheter och enheter anslutna till andra protokoll konkurrerar om de radiofrekvenser som finns tillgängliga.

Av denna anledning bör du bygga ditt hemmanätverk genom att dra nätverkskablar till den kringutrustning som ska användas i nätverket. Detta gäller alla slags stationära apparater såsom desktop-datorer, routrar, TV-apparater, nätverkshårddiskar, nätverksskrivare och accesspunkter. All utrustning som kan anslutas via nätverkskabel bör kablas.
 
dra nätverk hemma

 

Planera placeringen av trådlösa accesspunkter

Oavsett vad tillverkaren av din nätverksutrustning säger, handlar en nätverksinstallation om så mycket mer än att bara köpa och koppla in en router. Det betyder dock inte att det behöver vara rena rama mardrömmen att sätta upp ett nätverk. Faktum är att du kan göra detta genom att följa några relativt enkla steg. Planeringen av nätverket är såklart det naturliga första steget i denna process.

För att dina mobila enheter (till exempel din bärbara dator, surfplatta och/eller smartphone) ska få bästa möjliga anslutning, är det viktigt att du planerar placeringen av dina trådlösa accesspunkter. Dessa riskerar nämligen att störa varandra om de samtidigt försöker kommunicera på en och samma kanal eller frekvens. Om du kan bör du därför använda dig av en enda accesspunkt som ger hela hemmet täckning med god hastighet. Dock är inte det alltid möjligt och då behöver du få accesspunkterna att överlappa varandra med en controllerprogramvara i botten.

Våra nätverkstekniker kan hjälpa dig med såväl planeringen av ditt nätverk som placeringen av de trådlösa accesspunkterna.

 

Dra nätverk hemma med säkerheten i fokus

I hjärtat av ditt nätverk kan du med fördel koppla in utrustning som höjer nätverkets säkerhet. Det kan till exempel röra sig om en fysisk brandvägg, men nätverkets fysiska säkerhet kan även ökas genom att du skyddar den utrustning som tillsammans utgör ditt nätverk och säkerställer driften vid strömavbrott. Detta kan du göra genom att införskaffa en UPS-enhet och ansluta denna till nätverket. UPS:en kommer då att säkerställa strömförsörjningen i nätverket med hjälp av ett batteri som är inbyggt i enheten. Den ser även till så att din nätverksutrustning hålls isolerad från störningar som emellanåt förekommer i elnätet.

Om du är i färd med att dra nätverk hemma och ansluter en UPS-enhet till ditt nätverk är PoE (Power Over Ethernet) ett begrepp som du bör bekanta dig med. PoE innebär att utrustningen får sin spänning genom nätverkskabel snarare än via eluttaget. Det betyder att utrustningen inte stängs av i samband med ett strömavbrott ‐ din UPS förser nätverket med el trots att strömmen har gått.

Detta är särskilt intressant om du har tänkt ansluta trådlösa accesspunkter eller annan utrustning till ditt nätverk. Du kan även finna routrar eller switchar på marknaden med inbyggt PoE. Om så inte är fallet, är det möjligt att istället placera en liten dosa i såväl nätverkskabelns början som ände och därigenom använda kabeln för strömförsörjning. PoE är alltså en teknik som är värd att ha i åtanke när du ska dra nätverk hemma.

 

Avslutande tankar

Till skillnad mot vad många tror, är det inte heller bara när du för första gången ska dra nätverk hemma som det är viktigt att se över och planera ditt nätverk. Så fort du har införskaffat ny hårdvara kan det vara ett bra läge att omorganisera nätverket. Många upplever det dock som något av det tråkigaste och svåraste man kan göra i teknikväg. Som tur är finns det de, närmare bestämt vi, som tycker att det är betydligt roligare! Så kontakta oss om du föredrar att låta proffsen göra jobbet.

Det är nämligen värt att göra detta på rätt sätt. Först då får du ett centralstyrt och robust nätverk med hög säkerhet.

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet. Detta är en av flera anledningar till att vi har ett kundbetyg på 4,8 av 5,0 i Stockholms län.

 

Boka en tid med oss nedan:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående. 
 

Krångligt?

Ring eller mejla oss istället.

 

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se