Nätverksinstallation

När det kommer till nätverksinstallation är de två olika typer av hemmanätverk som du kan välja mellan: Trådlöst nätverk och trådbundet nätverk. I själva verket väljer de flesta att installera ett mixat nätverk som använder sig av bägge dessa nätverkstyper. Såväl trådbundna som trådlösa nätverk fungerar på så sätt att de dirigerar trafiken mellan de enheter som är anslutna i nätverket. Genom att ansluta en nätverksrouter till ditt bredbandsmodem eller bredbandsuttag, kan du även låta flera datorer och andra slags enheter dela på en och samma internetuppkoppling.

Oavsett om ett trådbundet, trådlöst eller mixat nätverk är det rätta för dig, kan du med nätverkskunskap sätta upp ditt hemnätverk utan vidare assistans. Men det är lätt hänt att något går fel eller att nätverkets säkerhet äventyras. Detta gör att många konsumenter känner en osäkerhet inför tanken på att själva utföra en nätverksinstallation i hemmet. Det är där vi kommer in i bilden.

Vi har såväl djup kunskap om datornätverk som gedigen erfarenhet av nätverksinstallationer av olika slag. Vi hjälper dig gärna med att planera, bygga och underhålla ditt nätverk. Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender längre ner på sidan.
 
08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se
 
Bra villkor när du anlitar oss för en nätverksinstallation
- Vi erbjuder kostnadsfria besök hos dig och felsöker helt gratis ditt företagsnätverk eller hemnätverk.
- Du får ett fast pris att tacka ja eller nej till, tackar du nej behöver du inte betala något alls. Tackar du ja nyinstallerar eller optimerar vi ditt nätverk & WiFi direkt på plats, då vi alltid har med all eventuell utrustning.
 
Boka tid via knappen nedan för hjälp med din nätverksinstallation


 
nätverksinstallation
 

Trådbundet eller trådlöst?

Trådbundna och trådlösa nätverk har sina respektive fördelar och nackdelar. Beroende på hur ditt behov ser ut, kan det ena alternativet vara bättre för dig än det andra. Idag är de flesta hemnätverk dessutom mixade, vilket innebär att nätverket är delvis trådbundet och delvis trådlöst.

Ett trådat nätverk ger nätverket en högre säkerhetsnivå samt möjligheten att snabbt transportera större mängder data. Ett trådbundet nätverk kan dessutom vara väldigt prisvärt i jämförelse med ett trådlöst sådant. Å andra sidan kan kostnaden för nätverkskablage bli stort om du i samband med din nätverksinstallation ska dra kablar i en större bostad med många rum och flera våningar. Ju fler datorer som ska anslutas till nätverket, desto större kommer denna kostnad att bli.

Ett trådlöst nätverk är ofta det enklaste och billigaste sättet att ansluta alla datorer i din bostad till ett hemnätverk. Det trådlösa nätverket använder sig av radiovågor för att sända ut en trådlös signal. Avsaknaden av fysiska kablar gör denna typ av nätverk väldigt flexibelt. Du kan till exempel flytta din bärbara dator eller smartphone mellan olika rum utan att behöva krångla med nätverkskablar och utan att tappa din uppkoppling till nätverket. Nackdelen är att trådlösa nätverk ofta ger en långsammare uppkoppling än trådbundna nätverk, och de är dessutom mindre säkra såvida du inte skyddar ditt WiFi på rätt sätt.

 

Mixat nätverk: den gyllene medelvägen

Som vi redan nämnt, är den vanligaste typen av nätverksinstallation idag att man installerar ett mixat nätverk. Detta anses ofta vara den gyllene medelvägen, vilket är ett påstående som vi är beredda att ställa oss bakom.

Ett mixat nätverk ser ofta ut som så att nätverkskabel dras mellan bredbandsuttaget och en trådlös router. Du har även möjlighet att ansluta eventuell ytterligare nätverksutrustning som inte är WiFi-kompatibel med hjälp av nätverkskabel till din router. Därefter dras även kabel till flertalet trådlösa accesspunkter som på ett strategiskt sätt placeras ut i bostaden. Anledningen till att dessa bör trådas är att trådlösa anslutningar är instabila, långsammare och mindre säkra än trådade sådana. Med hjälp av accesspunkterna kan den trådlösa signalen från din WiFi-router förlängas till att täcka hela bostaden.

Våra nätverkstekniker är proffs på nätverksinstallationer och kan hjälpa dig att sätta upp ett mixat nätverk med accesspunkter som ger dig en god trådlös täckning i hela hemmet.

 

Komplettera din nätverksinstallation med en brandvägg

Om du ska ansluta ditt nätverk till internet kan det vara en bra idé att komplettera din nätverksinstallation med en brandvägg. En brandvägg är i grund och botten en hårdvara eller mjukvara som skyddar nätverket mot illvilliga användare och skadliga webbplatser. Brandväggen förhindrar hackare från att få tillgång till din data.

En brandvägg är inte bara nödvändig för att skydda företagsnätverk som hanterar större mängder information; den har en precis lika viktig funktion i ditt hemnätverk. Detta då brandväggen ser till så att alla överföringar av data inom nätverket samt till och från detsamma säkras. Några exempel på känslig information som du inte vill läcka ut är e-postadresser, telefonnummer, kreditkortsuppgifter och personnummer. Som tur är har många routrar en inbyggd hårdvarubrandvägg, vilket gör att du då slipper införskaffa en separat sådan.

En annan variant av brandvägg är den som kommer i form av mjukvara. Mjukvaran installeras på din dator och blockerar som standard alla inkommande information. Du har möjlighet att ge informationen tillåtelse att passera vidare. På så sätt kan brandväggen lära sig vilken typ av information som du vill tillåta i ditt nätverk och vilken information som ska blockeras. ZoneAlarm, McAfee och Symantec är några exempel på företag som har tagit fram populära mjukvarubrandväggar. Du har ofta möjlighet att testa programvaran gratis för att senare uppgradera till mer avancerad mjukvara.

 

Ta hjälp av Min Datorsupport med nätverksinstallation

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet.
 

Informationsfilm om hur du kan få hjälp med din nätverksinstallation

 
Boka tid via knappen nedan

 

Vi får toppbetyg av våra kunder

Vi är stolta över att ha fått kundbetyget 4,8 av 5,0 i över 100 st oberoende rekommendationer från Reco.

 


 

Boka en tid med oss nedan:

- Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
- Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
- Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.


 
 

Krångligt?

Ring eller mejla oss istället.

 
08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se