Bättre WiFi hemma

Det är inte ovanligt att man klandrar sin router när man vill få bättre WiFi hemma. Samma sak gäller när man ständigt kastas ut från nätverket eller upptäcker områden i bostaden där WiFi-signalen är obefintlig. Ofta bör du dock oroa dig mindre för vilken slags router du har och istället fundera mer över vilka möjligheter att lyckas du har givit routern att tillhandahålla ett bättre WiFi hemma.

När vi nu streamar filmer och serier som aldrig förr, ibland till flera tv-apparater och bildskärmar på samma gång, och använder nya slags internetanslutna enheter såsom säkerhetskameror och termostater, har WiFi-problemen bara blivit allt mer påtagliga och irriterande. År 2020 beräknas närmare 20 miljarder enheter världen över vara anslutna till internet. Detta gör det viktigt att ha ett bra WiFi.

Här berättar vi hur du fixar ett bättre WiFi hemma. Om du vill ha experthjälp av en nätverkstekniker är vi naturligtvis behjälpliga och kan avhjälpa dina WiFi-problem.
Kontakta oss via telefon eller e-post så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender längre ner på sidan.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Bra villkor när du anlitar oss för att förbättra ditt WiFi
- Vi erbjuder kostnadsfria besök hos dig och felsöker gratis ditt företagsnätverk eller hemnätverk.
- Du får ett fast pris att tacka ja eller nej till, tackar du nej behöver du inte betala något. Tackar du ja nyinstallerar eller optimerar vi ditt nätverk & WiFi direkt på plats, då vi alltid har med all eventuell utrustning.
 
Boka tid via knappen nedan för installation av bättre WiFi hemma

bättre wifi hemma
 

Placeringen är central

Placeringen av en router eller accesspunkt är central när du vill skapa ett bättre WiFi hemma. Det fysiska avståndet mellan din router och dina enheter har en direkt koppling till signalstyrkan. Placera därför gärna din router centralt i hemmet för att få ut så mycket som möjligt av den.

Faktum är att en fysiker har undersökt vilken som är den mest optimala placeringen av en router. Föga förvånande fann han att den allra bästa signalstyrkan uppnås när du placerar routern centralt i din bostad. Med det sagt, är det inte alltid särskilt snyggt att ha routern stående mitt i vardagsrummet, och det är heller inte alltid gångbart beroende på var eluttagen är belägna o.s.v.

Fysikern kom även fram till det som vi alla redan känner till, nämligen att det är svårare att få en bra WiFi-signal ju längre bort ifrån routern du befinner dig. Men om din router är placerad på ett optimalt sätt, bör du dock få en signal i de flesta rum i bostaden.

För att förlänga ett trådlöst nätverk kan du också använda dig av accesspunkter. Värt att notera är dock att det bästa sättet att uppnå en god signalstyrka är att dra nätverkskabel till dessa.

Om du vill få hjälp med att hitta den bästa platsen för din router i syfte att uppnå ett bättre WiFi hemma, kan du med fördel kontakta oss.

 

Experimentera med antennerna

En router kan ibland ha upp till åtta antenner och dessa fyller naturligtvis inte bara en estetisk funktion. Genom att vinkla och justera routerns antenner kan du ofta förbättra signalstyrkan markant och därigenom få ett bättre WiFi hemma.

Värt att känna till är att signalen skickas ut vinkelrätt åt det håll som antennen är riktad. Det innebär att din routers antenn, om dess position är vertikal, skickar signalen horisontellt. Om du å andra sidan riktar antennen horisontellt, skickas signalen istället vertikalt.

 

Minimera antalet hinder

Den WiFi-signal som din router sänder ut till dina enheter må vara osynlig, men de flesta hinder som påverkar signalstyrkan är synliga med blotta ögat. Det rör sig om bland annat dörrar, väggar och golv — ja, praktiskt taget allt som finns mellan din router och din enhet kan försämra signalstyrkan. Att gömma routern i en garderob eller byrålåda är därför ingen bra idé.

Även vissa slags material, såsom betong, gips och metall, kan försämra signalstyrkan mer än andra ytmaterial. Ju närmare ett hinder, till exempel en tegelvägg, du placerar din router, desto mer kommer dess signalstyrka att begränsas.

Ett sätt att hantera denna typ av hinder, och på så sätt få bättre WiFi hemma, är att använda sig av accesspunkter. Som vi nämnt ovan, är det dock bäst att ansluta dessa till routern via kabel. Anledningen till detta är att den signalstyrka som accesspunkterna då sänder ut inte redan är försvagad.

 

Kontrollera inställningarna

Ibland kan signalstyrkan påverkas av andra faktorer. Det kan till exempel röra sig om en mikrovågsugn eller en trådlös telefon med en frekvens som ligger nära 2,4 eller 5 GHz-bandet. Kontrollera därför att din router inte är placerad i närheten av en sådan apparat/enhet.

Även dina grannars WiFi-anslutna enheter kan störa signalstyrkan, särskilt om du bor i ett tätbefolkat område. Kontrollera då vilken kanal din router använder och byt eventuellt till en annan kanal. Om detta låter som mumbo jumbo, rekommenderar vi att du kontaktar oss för assistans.

 

Uppdatera routern

Att uppdatera din routers firmware är ett sätt att få bättre WiFi hemma som ofta glöms bort. Genom att installera de senaste uppdateringarna kan du även säkerställa att ditt nätverk håller en hög säkerhetsnivå. De flesta routrar har inbyggda program som indikerar när det är dags att uppdatera. Detta sker vanligtvis genom att du loggar in i routerns kontrollpanel via ett webbaserat gränssnitt. Därifrån kan du sedan söka efter uppdateringar samt installera dessa.

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet. Detta är en av flera anledningar till att vi har ett kundbetyg på 4,8 av 5,0 i Stockholms län.
 

Informationsfilm om hur vi kan hjälpa dig få bättre WiFi hemma

 

Boka tid och få hjälp av ett proffs för bättre wifi hemma:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående. 
 

Krångligt?

Ring eller mejla oss istället.

 

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se