Installera nätverk hemma i din villa

När du ska installera ett nätverk i din villa, kan det vara så att du har valt en trådad lösning av säkerhetsskäl eller för att få en högre överföringshastighet i nätverket.

Här berättar vi hur du går tillväga för att installera ett nätverk i villa och ansluta till internet med hjälp av nätverkskabel. Vi förutsätter att du har ett befintligt nätverksuttag i din bostad. Annars är det något vi kan hjälpa till med att installera. Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender längre ner på sidan.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Bra villkor när du anlitar oss för att installera nätverk hemma eller på företaget
- Vi erbjuder kostnadsfria besök hos dig och felsöker gratis ditt företagsnätverk eller hemnätverk.
- Du får ett fast pris att tacka ja eller nej till, tackar du nej behöver du inte betala något. Tackar du ja nyinstallerar eller optimerar vi ditt nätverk & WiFi direkt på plats, då vi alltid har med all eventuell utrustning.
 
Få hjälp med att installera nätverk hemma, boka tid via knappen nedan


 
installera nätverk i villa
 

Steg 1: Planering

Det första du bör göra innan du börjar installera nätverk hemma i din villa är att planera för nätverket. Var har du tänkt placera routern? Kommer du att behöva accesspunkter för att utöka täckningsområdet? Ska du ha ett trådat eller trådlöst nätverk, eller en kombination av bägge?
 

Steg 2: Kontroll av internetanslutningen

Om du har ett befintligt nätverk i villan, känner du troligtvis till huruvida din internetanslutning fungerar eller ej. Det är dock alltid en bra idé att kontrollera detta. En dålig internetanslutning kan nämligen göra den process där du installerar ett nätverk i din villa till en frustrerande sådan. Detta trots att det kanske inte är något fel på den utrustning som du använder.

För att kontrollera internetanslutningen, kopplar du helt enkelt upp dig till din internetleverantör med hjälp av en nätverkskabel som ansluts till din bärbara eller stationära dator. Om din laptop saknar ett ethernetuttag behöver du en ethernetadapter. Om du kan bekräfta att internetanslutningen fungerar är du redo att installera din router.

 

Steg 3: Placering av routern på en strategisk plats

Efter att du har packat upp din router är det viktigt att du läser igenom manualen. I den finner du information om hur du installerar din utrustning samt inloggningsuppgifterna till dess webbgränssnitt.

Om antennerna inte är monterade på routern, börjar du med att installera dessa. Antennerna skruvas vanligtvis fast i särskilda uttag på baksidan av routern. Vissa routrar har inbyggda antenner som endast behöver positioneras och eventuellt förstärkas.

När routern är uppackad och monterad är det dags att finna en strategisk plats att placera den på. Den bör helst placeras centralt snarare än i utkanten av din bostad. En högre belägen plats är att föredra. Se till att inte placera din router i närheten av en mikrovågsugn då dessa apparater stör ut WiFi-signalen.
 

Steg 4: Anslutning av routern

Nästa steg är att slå på routern och läsa av dess ljusdioder. Dessa indikerar routerns funktionalitet. Viktigast i detta skede är dock den lampa som indikerar att routern är påslagen.

Därefter ansluter du routern till ditt nätverksuttag via en nätverkskabel. Kontrollera routerns lampor för att se så den skapar en aktiv anslutning till internet.

Du kan nu ansluta din dator till routern, antingen via WiFi eller nätverkskabel, och kontrollera så du kan ansluta till internet.
 

Steg 5: Konfigurering av nätverket

När du ändå är ansluten till routern via din dator, är det dags att konfigurera nätverket. Det är en bra idé att ge nätverket ett namn och att skydda det med hjälp av ett lösenord. Du bör även logga in till routerns webbaserade gränssnitt för att uppgradera dess firmware, justera säkerhetsinställningarna samt aktivera WiFi.

Samtidigt som du aktiverar WiFi ges du möjligheten att välja ett krypteringsprotokoll för ditt trådlösa nätverk. Om möjligt bör du undvika att välja WEP då denna standard sedan länge har visat sig vara osäker. Vi rekommenderar istället att du använder WPA2 då detta är ett betydligt säkrare krypteringsprotokoll.

Det är också värt att notera att många moderna routrar har en särskild app som används för installation av nätverk. Om så är fallet, kan du generellt sett slutföra installationen av routern utan att överhuvudtaget behöva ansluta dig till routern via en dator.

 

Steg 6: Test av routerns anslutningar

Innan du börjar ansluta diverse nätverkskomponenter, kan det vara en god idé att testa alla anslutningar för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Detta kan göras på flera olika sätt. Du kanske till och med har en nätverkstestare, men i annat fall kan du testa anslutningarna manuellt.

Dra en nätverkskabel från den första porten på din router till din dator för att bekräfta att anslutningen fungerar. Gör sedan detsamma med den andra porten samt de efterföljande portarna.

När detta är klart kan du fortsätta med att installera nätverk hemma. Du kan också välja att installera kringutrustning såsom en filserver eller nätverkshårddisk (NAS). Kanske vill du även ansluta en nätverksskrivare, en spelkonsol, en TV-apparat och/eller telefoniutrustning? För varje enhet som du vill ansluta till routern behöver du en nätverkskabel, såvida inte enheten i frågan ansluts trådlöst via WiFi.
 

Installera nätverk hemma i din villa - Underhåll

När du har installerat ett nätverk i din villa och använt detta ett tag, kommer du snart upptäcka att olika slags problem med anslutningen kan uppstå med jämna mellanrum. Dessa är dock ofta enkla att åtgärda, och här på sajten finner du information om hur du kommer tillrätta med de vanligaste problemen.

 

Få hjälp med installera nätverk hemma i din villa

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera nätverk hemma hos dig. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt ifrån små till stora nätverk för villor, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet. Detta är en av flera anledningar till att våra nätverkstekniker har ett kundbetyg på 4,8 av 5,0 i Stockholms län.
 

 

Boka tid nedan och få hjälp att installera nätverk hemma:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående. 

Krångligt?

Ring eller mejla oss istället.

 

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se